.

.

czwartek, 7 grudnia 2017

Pierś kurczaka w sosie czosnkowo-parmezanowym wg Aleex


Koniec roku jest dla mnie naprawdę trudny. Problemy piętrzą się jak zaczarowane, ale w obliczu nadchodzących świąt raczej nie takiej magii oczekuję. Na szczęście mój dom i najbliżsi to źródło spokoju. Chowam się przed pędzącym światem w zacisze domu. Otulona kocem przytulam koty, gotuję, piekę, czekam, aż Dario wróci z pracy. Nie zawsze mogę tak spędzać popołudnia, o nie. Takie chwile są rzadkie, dlatego tak doceniam każdą z nich. Efektem popołudnia spędzonego w domu zawsze jest jakieś danie lub ciasto, na które cieszy się mój mąż.
Dziś zapraszam Was na pierś kurczaka w sosie czosnkowo-parmezanowym, która doskonale się sprawdzi na świątecznym stole. Ja przygotowałam ją przy użyciu patelni WOLL DIAMOND LITE, ale nie musicie jej mieć, aby zachwycać się smakiem tego dania. Wystarczy kilka kuchennych sprzętów, trochę czasu, świeże produkty, aby wyczarować coś pysznego. No to co? Spróbujecie? Polecam.


Składniki:

Grzyby:
• 4 łyżki masła
• 500 g pieczarek
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
• sól i pieprz
• mała cebulka

Kurczak:
• 2 łyżki masła
• 3 duże połówki piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka suszonej cebuli
• 1 łyżeczka suszonej pietruszki
• 3 plasterki sera camembert
• 1/4 szklanki świeżego startego parmezanu
• 1 łyżka posiekanej cebulki ze szczypiorku

Sos czosnkowo-parmezanowy:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 3 duże ząbki czosnku
• 1 łyżka musztardy
• 1 szklanka śmietany 30%
• 1/2 szklanki drobno startego świeżego parmezanu
• sól i pieprz do smaku
• 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżeczkami wody (jeśli sos będzie zbyt rzadki)
• 1 łyżka posiekanej cebulki ze szczypiorku
• 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Roztopić masło w dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu.


2. Podsmażyć cebulkę posiekaną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około 1 minuty.


3. Dodać pieczarki pokrojone na kawałki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pietruszkę.


4. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby będą miękkie.


5. Odłożyć na bok i pozostawić do ostygnięcia podczas przygotowywania kurczaka. Patelni nie myć.
6. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić poziomą kieszonkę w najgrubszej części każdej piersi.



7. Doprawić solą, pieprzem, cebulą w proszku i suszoną natką pietruszki. Każdy kawałek natrzeć, aby równomiernie pokrył się przyprawą.



8. W każde nacięcie włożyć 1 plaster sera camembert, 1 łyżkę pieczarek, odrobinę szczypiorku.


9. Każdą pierś spiąć dwiema lub trzema wykałaczkami przy rozcięciu, aby farsz nie wypadał podczas gotowania.



10. Podgrzać tę samą patelnię, w której były przygotowywane grzyby. Rozpuścić masło.


11. Włożyć na patelnię kurczaka i smażyć z obu stron na złoty kolor.



12. Przykryć patelnię i włożyć ją do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut lub aż do zupełnego upieczenia się mięsa. Uwaga! Nie każdą patelnię można włożyć do
piekarnika. Jeśli nie chcesz ryzykować, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.



13. Po tym czasie odłożyć gotowe piersi z kurczaka na ciepły talerz.


14. Na tej samej patelni przygotować sos. Rozgrzać oliwę z oliwek.


15. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około 1 minuty.



16. Dodać 1 łyżkę szczypiorku, śmietanę i musztardę. Wymieszać, zagotować.




17. Do sosu dodać resztę grzybów i parmezan.



18. Dusić na wolnym ogniu, aż parmezan się rozpuści. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęścić go mieszanką mąki kukurydzianej i wody.


19. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną pietruszkę i odłożonego wcześniej kurczaka.


20. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz