.

.

niedziela, 1 maja 2016

Pancakes 2 wg Aleex


Skoro wczoraj podałam Wam przepis na frużelinę, dziś proponuję pancakesy, które doskonale z nią smakują. Pancakesy to tradycyjne, grube naleśniki, zwykle serwowane na śniadanie w amerykańskich domach. Bardziej kojarzą się z placuszkami, ale bez względu na określenia, są pyszne. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Tym bardziej, ze ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę. Ja wykorzystałam przepis z kwestii smaku, ale na blogu jest też inny. Z obu pancakes smakują wyśmienicie. Może będzie to pomysł na tegoroczną majówkę?

Składniki:

• 2 szklanki mąki
• 2 jajka
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 75 g masła
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki cukru pudru
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Przesiać mąkę do misy razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder.


2. Jajka roztrzepać, dolać mleko, wymieszać.



3. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.


4. Mieszaninę jajek i mleka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem.



5. Na końcu dodać masło. Wymieszać.




6. Odstawić na 15 minut.


7. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto mogło wyrosnąć.


8. Placuszki delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.


9. Odkładać na kratkę, aby pancakes lekko przestygły.


10. Następnie układać na stosik.
11. Podawać z syropem klonowym lub frużeliną z ulubionych owoców.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Apetycznie wyglądają ^^, chętnie bym zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie!Pię knie wyglądają i zapewne też dobrze smakują. Ja polecam takie placuszki - zamiast masła - serek mozarella /kulka razem z zalewą/,Są pyszne!!! Pozdrawiam! Krystyna

    OdpowiedzUsuń