.

.

czwartek, 24 marca 2016

Owieczki wielkanocne wg Aleex


To nie jest przepis, raczej pomysł moich wspaniałych koleżanek z pracy, który realizowałyśmy razem z naszymi dziećmi już w tamtym roku. Owieczki wielkanocne to zabawne ciasteczka drożdżowe, które nie tylko pięknie wyglądają, ale też z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do świątecznego koszyczka. Są także pyszną i urokliwą dekoracją wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionego, dowolnego ciasta drożdżowego. Ważne, aby nie było lejące, tylko elastyczne i zwarte. Możecie też po prostu oderwać kawałek od tego, które wykorzystacie do baby drożdżowej. A potem już tylko kilka chwil, trochę zabawy z dziećmi i piękne owieczki gotowe. Nasze może nie są najbardziej estetyczne, ale za to smakowały wspaniale, przyprawione miłością dzieciaków.

Składniki:

• ciasto drożdżowe
• białko jajka

Sposób przygotowania:

1. Z dobrze wyrobionego ciasta drożdżowego uformować kuleczki.


2. Pozlepiać je, nadając im kształt owieczki.


3. Owieczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Posmarować każdą owieczkę białkiem jaja.


5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 Stopni C na złoty kolor.


6. Ostudzić.


Smacznego.

1 komentarz: